Skip links

Radionica: Ženski nakit u kasnom Avarikumu – Mašta radi svašta

U sklopu projekta „Život na rimskoj cesti…“ (UIP-05-2017-9768, HRZZ), 7.12.2018. održana je radionica izrade naušnica po uzoru na „pučke“ naušnice kasnoavarodobnog kulturnog kruga.

Cilj radionice je bio dvostruki: približiti djeci osnovnoškolske dobi kasnoavorodbnu kulturu pomoću rada na zanimljivim aspektima materijalne kulture- u ovom slučaju, izradom nakita od strane „običnog“ čovjeka, bez neke posebne majstorske ili profesionalne pripreme, kao što je to zasigurno bio slučaj i kod siromašnijih nositeljica u ruralnim zajednicama 8.stoljeća; drugi je cilj bio ilustrirati mogućnosti varijacija i razlika nakitnih oblika uslijed ukusa i kreativnosti stvaratelja.

Na radionici su sudjelovala djeca mlađe osnovnoškolske dobi; kratkom prezentacijom predstavljen je nakit Avarikuma, u osnovnim crtama. Zatim je djeci podijeljen repromaterijal i, uz minimalnu pomoć suradnice (prije svega-rezanje žice), pristupilo se izradi naušnica.

Djeca su odabrala žice i dodatne ukrasne elemente s kojima će raditi te prepustila mašti na volju u kreiranju nakita glave, a došlo je i do kratke rasprave o promijenjivosti funkcije nakita (karike su tako isprobavane i kao prstenje, dok je jedna sljepoočničarka poslužila i kao naušnica).

Rezultati su bili odlični: zapanjuje kreativnost naših sudionika te možemo ustanoviti kako je osnovni cilj radionice itekako postignut.

Galerija fotografija sa radionice:

Join the Discussion

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.