Skip links

Izrada Panisa Qudratusa u seriji fotografija

sudjelovanje na web radionici Tavola Mediterranea, 5.5. 2020.

U ovim izvanrednim vremenima, učenje ne mora prestati i može biti zabavno!

Suradnica projekta Pia Šmalcelj Novaković sudjelovala je u online radionici izrade jednostavnog rimskog kruha, pretpostavljene najčešće komercijalne verzije koja se prodavala u pekarama. Bonus: NE TREBATE KVASAC.  

Osnovni recept je vrlo jednostavan: cca 800 grama integralnog ili pirovog brašna pomiješati sa 2 i ¼ šalice/mjerice vode (500grama) i 2 čajne žličice soli, umijesiti i ostaviti u zatvorenoj posudi na zraku dan ili dva prije plairanog pečenja kruha. Svakih 12 sati preporučuje se lagano izmijesiti tijesto. Tijesto bi vam trebalo biti kompaktno i prilično podatno prije pečenja. 

Pobrašnite podlogu, tijesto izvadite iz posude, lagano ga pobrašnite i oblikujete u polukuglu. Zgrabite konac za pečenje ili uže od prirodnih vlakana (mi smo pribjegli ovom rješenju) i prvo podvežite „struk“ vašeg tijesta, to jest obrubite, lagano stisnite i zavežite „kao obruč“ konopac malo iznad donjeg ruba tijesta. Zatim pomoću bilo kakvog valjkastog i uskog, duguljastog predmeta ili opet uz pomoć konopca, utisnite poznati „kotač“ uzorak u gornju površinu kruha. Na radionici su savjetovali da gornja površina tijesta zato bude dobro pobrašnjena, no kako smo bili u strahu da će kruh iovako biti suh, pobrašnili smo sam predmet-u našoj improvizaciji, drvenu bojicu, i tako spriječili da se zalijepi za tijesto tokom utiskivanja. Na kraju, kružnim predmetom utisnite krug u sredinu cijelog uzorka. 

Možete ga položiti na papir za pečenje i peći na običnom trotvanu iz pećnice, mi smo upotrijebili kružnu posudu za pečenje i vrlo lagano nauljili posudu. Zatim sve ubacite u pećnicu zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva, nakon 10-15 minuta temperaturu spustite na 180 Celzijusa i nakon nekih sat vremena (ovisno o pećnici), kad vam kora posmeđi, kruh je gotov. Zamotajte u vlažnu krpu, ako ne volite tvrdu koricu i imate pravi mali praktični proizvod eksperimentalne arheologije iz vaše kuhinje! (Mi smo još provjeravali i vilica-metodom, kao što se vidi iz fotografija.)

Ovo je recept za najisplativiji kruh, bez ikakve masti ili ikakvih dodataka, jer pretpostavljamo kako su pekare i u Rimu slijedile pravilo profita.  Mi smo se osobno čudili nedostatku ikakve masti, no ovo je komercijalni kruh, a  ne treba ni zaboraviti da se kruh u rimsko doba često jeo sa jelima „na žlicu“, jelima na jušnoj bazi, pa vlažnosti nije nedostajalo s tom komponentom. 

Naravno, vi možete dodati malo ulja ili masti, a ako nemate dovoljno vremena za pripremu tijesta dan ili dva ranije, dovoljno je u samo tijesto dodati malo jogurta ili kiselog mlijeka (2 čajne žličice) i u toku dana, na sobnoj temperaturi, tijesto će unutar 8 sati narasti kao da ste stavili kvasac. Također, ako se bojite da ćete pokvariti omjere u receptu,  možete premazati kruh uljem kad izađe iz pećnice. 

Naravno, ako odstupate od osnovnog recepta, to više nije replika rimskog kruha, već vaša kreativna interpretacija.

Dobar tek i još jednom hvala Tavola Mediterranea na odličnoj radionici! 

Join the Discussion

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.