Skip links

Europski dani arheologije

Europski dani arheologije/ Journées Européennes de l’Archéologie/ European Archaeology Days/ #Archeorama

U sklopu Europskih dana arheologije / Journées Européennes de l’archéologie / European Archaeology Days pridružite nam se u interaktivnim radionicama koje se organiziraju u sklopu projekata financiranih od strane Hrvatske zaklade za znanosti te u zabavnim aktivnostima za mlađu djecu (bojanka i dvojezična osmosmjerka).

https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/croatia/map

https://journees-archeologie.fr/c-2020/lg-en/croatia/fiche-initiative/8770/Institut-za-arheologiju-Institute-of-Archaeology

Rimska vojska

Nositelji projekta:

Institut za Arheologiju, Zagreb u suradnji Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica (ŽOG), Zagreb

Tema 1: Interaktivni plan rimskog vojnog logora

Tema 1: Interaktivna karta Dunavski limes u Hrvatskoj

Na platformi thinglink  razvijamo digitalne obrazovne sadržaje na temu rimskog vojnog logora i dunavskog limesa.

Radionice se sastoje od uvodnog opisa vojnog logora/dunavskog limesa na koje se nastavlja interaktivna podloga kojom će se moći saznati više o dijelovima logora odnosno o lokalitetima na limesu. Svaka nas poveznica uz kratak opis odvodi na još jednu aktivnost – križaljku, memory, informaciju o lokalnoj atrakciji (Kopački rit npr.)

Tematika vezana uz Rimsku vojsku u sebi isprepliće svih pet domena koje su određene novim Kurikulumom za povijest (društvo, ekonomija, znanost i tehnologija, politika te filozofsko-religijsko-kulturno područje). Ove su teme idealna podloga za pronalazak novih spoznaja te utvrđivanje već postojećih o antičkom svijetu i društvu uopće. Rimski limes, s posebnim osvrtom na Dunavski limes u Hrvatskoj, još više približava sliku o Antičkom Rimu na područjima naše zemlje. Oživotvoruje rimski život i borbu za održavanje i ne samo održavanje nekadašnjeg moćnog rimskog imperija u „lijepoj našoj“.Radionice se izvode u sklopu Programa popularizacije znanosti Instituta za arheologiju i uspostavnog projekta Život na rimskoj cesti – komunikacije, trgovina i identiteti na rimskim cestama u Hrvatskoj od 1. do 8. st. LRR (UIP-05-2017-9768) financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Interaktivni plan rimskog vojnog logora

https://www.thinglink.com/scene/1326844445466820609

Interaktivna karta Dunavski limes u Hrvatskoj

https://www.thinglink.com/scene/1326844677093064705

Join the Discussion

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.