Skip links

Sub testu – priprema rimske hrane pod poklopcem

Novi znanstveni rad pod naslovom

Sub testu – priprema rimske hrane pod poklopcem

autorica Ivane Ožanić Roguljić i Angeline Raičković Savić možete pronaći u novom broju Vjesnika Arheološkog muzeja u Zagrebu

Link na članak:
Sub testu: preparation of Roman food under a clay dome

Sažetak:
U kuhinjama  sa otvorenim ognjištem zvonoliki poklopac (peka, sač) bio je korišten kao uobičajeno, svakodnevno kuhinjsko pomagalo od prapovijesti do danas. Prisutan je i u kuhinjama rimskog razdoblja. Kod Katona se takav postupak naziva sub testu. Arheološki je potvrđena prisutnost ulomaka poklopaca na rimskim  lokalitetima i u donjoj Panoniji. U rimskoj kuhinji postoji vrsta jela koja se naziva patina, nalik današnjem pudingu ili nabujku, a koja je  vrlo verovatno pripremana u tanjurima ili tavama s ravnim dnom te iskošenim, konveksnim ili konkavnim zidovima...

Join the Discussion

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.