Skip links

Sudjelovanje na radionici Montelius i WinSerion, 14.-24.5.2018.

Pia Šmalcelj Novaković je tokom 5. mjeseca pohađala edukacijsku radionicu „Montelius and WinSerion“. Na radionici  sudionici su se upoznali sa svim mogućnostima programa koje je stvorio poznati dr. Peter Stadler(University of Munich, University of Vienna, NHM Wien) s ciljem serijacije i kronologizacije svog objavljenog avarodobnog materijala na prostoru Karpatske kotline.

 Sam sustav programa omogućuje ne samo brže obrade arheološkog fundusa u svrhu daljnje obrade podataka i provedbe analize nalaza, već i omogućuje istraživaču da sam odredi faktore i tipove te provede vrlo lako provjerljivu i preglednu kompjutersku serijaciju. Iznimno je važno što se rezultati serijacije automatski mapiraju, a sama karta se lako uklapa u postojeći sustav karata koje pokrivaju područje cijele Europe, pa je i kartiranje analogija znatno olakšano i ubrzano.

Dr. Stadler iskazao nam je veliku čast ugostivši nas, a rad s eminetnim stručnjakom za avarsku arheologiju, razmjena mišljenja i iskustava s tako iskusnim poznavateljem problematike toga razdoblja od iznimnog su značaja za naša daljnja istraživanja i rad, te se i ovim putem zahvaljujemo dr. Stadleru na iznimno korisnoj i ugodnoj suradnji. Slobodno vrijeme iskoristili smo za posjet legendarnom Nagyszentmiklós blagu.

Join the Discussion

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.