Skip links

5. međunarodni znanstveni skup srednjovjekovne arheologije – život i smrt u srednjem i ranom novom vijeku-sudjelovanje

Ove godine u sklopu projekta Life on the Roman Road, sudjelovali smo na 5. Međunarodnom skupu Instituta za arheologiju (6. I 7.6.2018.) sa 2 predavanja.

Suradnica Anita Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci) nastupila je predavanjem Magic or practicality? “antiquities” within Avar period graves in Eastern Croatia. Kolegica Rapan Papeša pozabavila se temom nalaza predmeta iz prethodnih razdoblja u avarodobnim grobovima srijemskih grobalja i njihove povezanosti s obredom pokopavanja, zaključivši nastup zanimljivim opažanjima. Suradnica Pia Šmalcelj Novaković (Institut za arheologiju) nastupila je predavanjem Classics are classic for a reason:typological analysis of earrings from Privlaka. Suradnica Šmalcelj Novaković je predstavivši rezultate detaljne tipološke analize naušnica našeg najvećeg avarodobnog groblja skrenula pozornost na pojavu donekle neočekivanih tipova naušnica, kao i na zanimljivi prostorni raspored određenih grupa naušnica, što svjedoči o njihovoj važnosti u interpretaciji ovoga lokaliteta.

Nastupi su bili uspješni, a cijeli kongres se pokazao iznimno zanimljivim i korisnim te smo uživali slušajući nove rezultate istraživanja naših i stranih kolega, kao i sudjelujući u plodonosnim i živim raspravama nakon izlaganja.

Join the Discussion

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.